Onterechte antibiotica allergie labels: nog enkele huisartsenpraktijken kunnen meedoen

Rezisto - Onterechte antibiotica allergie labels

In februari is Rezisto gestart met een project om onterechte antibiotica allergie labels in patiëntendossiers in de huisartsenpraktijk veilig te verwijderen.

Rezisto - Onterechte antibiotica allergie labels

85 tot 90% van deze labels is onterecht. Dit betreft bijwerkingen of verjaarde registraties. Een onterecht label leidt tot onnodig gebruik van tweede keus of breedspectrum antibiotica. In het najaar is nog plek voor enkele praktijken om deel te nemen aan dit project.

De praktijken die in het voorjaar zijn gestart hebben inmiddels de dossiers van patiënten met een antibiotica allergie label aangeleverd.

Deze patiënten hebben een vragenlijst ontvangen over hun allergie registratie. De antwoorden worden onder verantwoordelijkheid van een allergoloog in het ziekenhuis beoordeeld.

Het grootste deel van de patiënten kan op basis van deze resultaten ontlabeld worden.

De overige patiënten krijgen een huidtest bij of in de buurt van de eigen huisarts aangeboden.

In het najaar is er nog ruimte voor enkele huisartsenpraktijken uit het verzorgingsgebied Tilburg en Den Bosch (rondom het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis of het Jeroen Bosch Ziekenhuis) om deel te nemen.

Rezisto regelt het verzenden en beoordelen van de vragenlijsten en de organisatie van een huidtestdag. De praktijk is verantwoordelijk voor het aanleveren van de patiëntdossiers met een antibiotica allergie registratie en het beantwoorden van eventuele vragen van patiënten. Voor de inzet van de huisarts en een doktersassistent is daarom een financiële vergoeding beschikbaar. Het vroegtijdig betrekken van de apotheker blijkt handig om de registraties te kunnen vinden.

 

Meer info over het project is hier te vinden. Aanmelden kan tot 1 augustus via projectdelabelen@etz.nl.

Enquire now

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.